Adie Fifor la guvern? Poate Vasilica a fost de încercare…

1
2069

Președintele Iohannis e între ciocan și nicovală. Să aleagă stabilitatea țării cu un premier de paie (și să-și pună astfel în cap o parte din electoratul propriu) sau s-o respingă pe Vasilica Dăncilă și să intre astfel în conflict deschis cu partidele majoritare în parlament, amplificând o criză ce ne poate costa pe toți?

Dar dacă președintele are ”pe țeavă” și un alt cartuș? De pildă, numirea altei persoane, tot din PSD-ALDE, care nu e cea aleasă de Dragnea și Tăriceanu oficial, dar pe care cei doi o pot digera mai ușor.

Primul nume apărut în piață a fost cel al lui Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe. Problema lui e că nu are susținerea PSD, fiind membru ALDE. Nu e sigur că poate fi un glonte la țintă.

Dar Mihai Fifor? Ei, aici e și mai greu pentru Dragnea&Tăriceanu! Fifor e deja premier interimar. L-a susținut pe față pe Liviu Dragnea la mazilirea lui Grindeanu (vezi conferința de presă în care a apărut lângă liderul PSD) și e bine văzut în partid. Le va fi tuturor greu să spună ”nu”. Și mai ales să declanșeze suspendarea lui Iohannis.

Ar avea o singură mare ”bubă”, pentru toți cei ca Dragnea din parlamentul actual, indiferent de partid. E considerat și el un fel de ”om al statului paralel”, al ”sistemului”, ca și Tudose sau Grindeanu. Nu se știe cum va reacționa față de legile lui Toader&Iordache&Nicolae&Nicolicea&co.. Tudose a fost clar împotriva lor, de asta a și picat (cearta cu Carmen Dan a fost de formă). Dar Fifor? Nimeni nu știe.

E acesta însă un motiv ca PSD-ALDE să nu-l accepte? N-au de ales, dacă Iohannis îl vrea. Iar cu propunerea asta are și președintele de câștigat (nu-l mai acuză #Rezist că a pactizat cu Ciuma Roșie numind-o premier pe o supusă a lui Dragnea), și Dragnea&Tăriceanu (au la șefia guvernului un om din interior, fidel partidului și mecanismelor sale de conducere).

Rămân două mari necunoscute. 1 – Nu se știe dacă Fifor va accepta numirea ca premier desemnat (la ședința CEx s-a recuzat singur în favoarea Vasilicăi); 2 – Dacă va fi de acord, nu se știe cum va reacționa față de legile justiției.

Dar ce se știe sigur în România zilelor noastre?

1 COMENTARIU

  1. Nici un ciocan, nici o nicovala. Daca va imaginați ca cineva sta pe scaunul de la Cotroceni ca sa joace intre aceste două piese (exceptandu-l pe na Milică), vă înșelați. Aștept șfârșiul jocului in care noi românii suntem, ca de fiecare data in istoria noastra, doar PIESE PE(SD) TABLĂ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.