Afară cu Realitatea TV! Și cu DNA. Vrem democrația noastră originală înapoi!

1
1621

Interzicerea Realității TV la congresul PSD de sâmbătă nu e un accident. Nici o întâmplare nefericită. Mai ales atunci când auzi explicația în bătaie de joc a organizatorilor (”Nu mai e spațiu în Sala Palatului”). Jenant e puțin spus. E chiar grav. Și rușinos, desigur. Mizerabil deopotrivă, de vreme ce toți ceilalți jurnaliști au ”verde” să relateze din interiorul evenimentului. Cazul în sine e cel mai recent simptom al unui stil de a exercita puterea care nu mai are nicio legătură cu democrația, cu libertatea de exprimare.

Liviu Dragnea demonstrează și prin așa ceva că vrea o țară în care TOATĂ presa să-i stea la picioare. Nu-i mai ajung televiziunile roșii (protejate de CNA pentru atacul continuu la justiție – caz unic în lume, inclusiv Timmermans a pomenit de el în vizita la București!), ziarele online finanțate ”cu mantă” de la bugete, via prietenii politici, trolii de pe Facebook ce vântură la greu fake news cu ”sistemul” chitit să înfunde politicieni nevinovați.

Realitatea TV e singura televiziune de știri, din totalul de cinci, care luptă la baionetă cu PSDragnea. Și-a asumat cumva o misiune de tip ”kamikaze”, într-o țară în care asaltul anti-justiție arată că puterea politică e capabilă de orice abuz. Nu spun că e bine sau că-i rău, ci că asta-i…realitatea cu Realitatea TV.

Cam în aceeași tabără se află Digi 24, și ea critică, dar într-un registru parcă prea echilibrat pentru o societate atât de malformată mediatic de Mafia Penală Transpartinică. B1 joacă la două capete și are o agendă anti-Iohannis (Băsescu și Udrea știu de ce?), iar Antena 3 și RTV fac pe față jocurile statului paralel de tip Dragnea&Tăriceanu. După magistrați, se pare că sultanul de Teleorman s-a săturat și de jurnaliștii liberi.

Asta deși Realitatea TV nu și-a creat premeditat o țintă anti-PSD. Dimpotrivă, ca unul care am fost deseori în studiourile televiziunii, afirm cu mâna pe inimă că sursa dezbaterilor a fost mereu dorința naturală a jurnaliștilor de a-și face liber meseria – și sigur că asta înseamnă critică față de putere, întrebări, dezvăluiri și chiar atacuri! Există încă acolo, printre colegii lui Rareș Bogdan, acel spirit ce dă viață jurnalismului pur-sânge. E ceva fabulos, iar cei ce iubesc această meserie fantastică știu că ea stă în dorința reporterului de a ”prinde” politicianul/partidul/guvernarea cu ceva, de a da o ”lovitură de presă”, de a găsi o ”sursă” care să facă o dezvăluire ”bombă”. Asta-i esența presei libere!

Se simte așa ceva în studiourile Realitatea TV, și n-o spun ca ”insider”, ci ca un invitat obișnuit rupt de bucătăria internă. Dar și onestitate jurnalistică, nu doar nevoia de a scoate ceva ”tare” la iveală. Căci n-am avut nicio clipă impresia că lucrurile funcționează altfel decât pe argumente, pe adevăr, pe probe, pe realități. Nu pe minciuni și nicidecum cu intenția de a manipula audiența în scop politic, așa cum fac din păcate majoritatea celorlalți competitori.

Ce să facă Realitatea TV, dacă România #Rezist a ocupat strada după un cataclism de tip OUG 13? Să închidă ochii? Sau să prezinte tendențios protestele, ca să nu-l supere pe boier ”Livache”? Ori când majoritatea atacă statul de drept în parlament – și mii de magistrați onești protestează-, de partea cui să fii, ca jurnalist normal?

Bașca faptul că PSD a avut mereu ușă deschisă acolo, nimeni nu le-a băgat pumnul în gură când au avut ceva de spus în apărarea lor. Dar nu, e prea mult și-așa! E nevoie acum de un plan de tip Erdogan. Sau de o presă tip Sputnik. Pentru că fosta camarilă ceaușistă, devenită peste noapte ”democratică”, s-a cam săturat de acest experiment numit ”libertate de exprimare”. Ca și de justiție independentă. S-a săturat, de fapt, de democrație. De cea reală, nu de cea ”originală” imaginată cândva de Ion Iliescu. Harașo!

1 COMENTARIU

  1. Nu mi-a placut niciodată aristocratia parvenita a d-lui Adrain Nastase, dar acum apreciez altfel cultura sa și tare mi-ar plăcea sa-l întreb ce părere are despre urmașii săi (colegi de psd si/sau primministri) din categoria Zaroni!
    „Mai prosti ,mai ca la tara : nu se poate”
    Vedeți ce ați cultivat domnilor tovarăși parveniți!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.