Cât greșiți! Nu ”circul” USR e buba în parlament, oameni buni!

5
20471

Mă văd nevoit să-mi contrazic o colegă cu vechime și ștate vechi în jurnalism, pe care de altfel o prețuiesc de ani buni pentru onestitatea opiniilor sale: Narcisa Iorga. Am văzut-o într-o dezbatere a Realitatea TV, unde a preluat și a întărit o teorie a istoricului Vlad Nistor (PNL): că parlamentarii USR își bat joc de ștaiful parlamentului atunci când fac scandal și ”circ” în bătălia privind legile justiției (anti-justiție, de fapt).

Nu și nu! Greșit complet! Nimeni nu câștigă din atacarea colegilor din opoziție, dragi liberali! Și o spune unul care a votat de mai multe ori PNL, ba chiar a scris o carte despre victoria in extremis a candidatului PNL la alegerile prezidențiale din 2014 (”Miracolul din noiembrie”, alături de colegul Grigore Cartianu). Nu sunt avocatul USR, chiar am fost dur uneori cu unii dintre preopinenții tânărului partid (vezi imensa gafă a lui Mihai Goțiu în bătălia pentru primăria Deva, când USR a făcut indirect jocul PSD printr-o prostie de campanie). Acest caz arată, într-adevăr, că USR nu are experiență, nu știe jocul, pică lesne în capcane, folosește instrumente atipice etc. etc..

Dar tocmai asta-i calitatea acestui grup! Naivitatea lor vine din dorința REALĂ de opoziție curată. Necunoașterea sforilor tipice e chiar dovada că oamenii aceia n-au de-a face cu trecutul politic plin de toxinele combinațiilor malefice. Da, este un fel de stare ingenuă ce nu cadrează cu canoanele politicii ”clasice”, dar care are marele merit că este ”nevirusată” de obiceiurile vechi, de manevre și toată recuzita care ne-a îmbâcsit clasa politică actuală. E nevoie și de ei, și de PNL, și de o parte din PMP, de oricine servește cauza pro-UE&SUA&NATO.

Învățați din lecția lui Corneliu Coposu! Dacă ”Seniorul” căuta paie în ochii partenerilor, n-ar mai fi existat nici CDR, nici Constantinescu, nici NATO și nici intrarea cu un picior în Europa. Azi, eram în noul URSS.

Sigur că prefer o opoziție de tip Boc la guvernul Năstase, dar acel PSD nu are nicio legătură cu cel de azi – PSDragnea. Dovadă că Năstase înșuși a pierdut bătălia cu democrația, prin justiție.

Atacul la USR e imensa eroare pe care o pot face liderii PNL. Ceva pe gustul PSD, exact așa cum a fost trăznaia cu candidatul propriu al USR (anti-PNL) la Deva. Oameni buni, treziți-vă! Sau uitați-vă la alții cum tratează cutumele politicii ”clasice”. Bunăoară, în Congresul spaniol, unde parlamentarii Podemos vin îmbrăcați ca la bodegă, iar majoritatea îi privește cu absolută normalitate.

Oare la sinuciderea democrației din parlamentul actual al României există un răspuns ”pe cutumă”. Cu papion? Cu bun-simț? Forul nr. 1 al statului liber numit România e călcat în picioare cu tancul majorității PSD-ALDE-UDMR și opoziția trebuie să acționeze doar cu mănuși? Sigur, nu e rău că PNL merge pe atacul ”clasic”, pe moțiune, pe contestații la CCR, pe discurs la tribună, dar clipa ne cere poate și o reacție de tip USR.

Ce să facă deputata înjurată de Șerban Nicolae cu sex anal? Sau colegii ei? Să spună, ”știți, domnule senator al tovarășului Iliescu, nu e frumos să vorbiți așa în Casa Poporului”? Nu, chiar e nevoie și de altceva. Mai ales că nimic nu interzice nici boicotul, nici pancartele, nici portavocea lui Goțiu (aici, îl felicit!), nici filmatul cu telefonul. Dacă acceptăm diversitatea, să admitem atunci că se poate face și altfel de opoziție, într-un mod mai strident și mai puțin protocolar. Ca să nu mai repet a mia oară că pe majoritate o doare la bască indiferent cât ”circ” face opoziția. Decentă sau țipătoare, opoziția nu mai există, azi, de fapt. Or, asta trebuie să fie grija noastră numărul 1! Nu mai e loc de fandoseli.

”Da, dar ce facem, aducem strada în politică?”, invocă distinșii comentatori lezați de strategia USR. Și? Cine a scos strada în stradă? Nu politica ”clasică”? Nu papioanele cu ștaif de Românie Roșie? De ce să nu simtă Dragnea, Tăriceanu&co. și strada mai aproape de ei, în Palatul Parlamentului? Oare de asta am acceptat să-și mărească salariile distinșii tovarăși deputați și senatori până spre 10.000 de euro lunar, ca să legifereze hoția? În fața unei astfel de țepe imense date omului de rând, nu cumva se cere și o reacție pe măsură? Poate că publicul USR, singurul îndreptățit să taxeze radical gestul parlamentarilor săi, exact acest tip de comportament dorește! Apropo, nu doar USR a dat muzica tare la dezbaterile din comisia Iordache, și PNL a făcut-o…

Nu, dragă Narcisa și stimate domnule Nistor, nu USR e problema în parlament. Nici ”circul”, gălăgia, portavocea și reacția stridentă la importură! Ci parlamentul însuși e problema. Democrația nu înseamnă NICIODATĂ tirania majorității pentru a schimba libertatea cu dictatura fardată. ”i-Liberală”, cum se numește mai nou.

Ca și PNL, PMP sau cine-o mai fi pe-acolo (că oricum e mai mult de formă), USR are și el dreptul să strige cum poate în disperare de cauză. România liberă moare, nu sunt timpuri de pedanterie. Altfel n-ar fi atâta lume în stradă. Și oricum, gașca lui Dragnea nu mai poate fi speriată nici cu strada, darămite cu ”opoziție decentă”.  Lăsați paiul din ochiul colegului din opoziție și priviți la imensa bârnă din privirea lui Dragnea&co.! Dacă ne pasă cu adevărat de ce se întâmplă pe fond în țara asta…

5 COMENTARII

  1. Cunosc o gramada de votanti PNL scarbiti de atacurile PNL-ului la adresa USR. Au spus ca a fost ultima oara cand voteaza PNL pentru ca sunt mai interesanti sa isi saboteze colegii de opozitie cu gandul pa ciolan decat sa saboteze jegul PSD. N-au facut decat sa piarda votantii tineri . Eu zic ca e bine.

  2. De acord cu ce spui Laurentiu Ciocazanu,dar,,dragi liberali”?Inseamnă că esti prea naiv.
    Vorba aceea:liberali si uselisti la un loc cu comunisti!

  3. D-voastra spuneti ca desemnarea unui candidat la Primaria Deva din partea USR a fost o gafa. USR are nevoie de reprezentare si nedesemnarea unui candidat ar fi fost taxata de presa drept neputinta politica sau cardasie cu PNL. USR nu are nimic in comun cu PNL. Drept dovada si atacurile sub centura din partea PNL.

  4. Aveti perfecta dreptate d-le Ciocazanu.Cei de la USR nu au facut decat sa se coboare la nivelul derbedeilor din parlament dupa ce ,la inceput,au incercat sa-si spuna pozitia in mod elegant.Cand au vazut cum sunt tratati de cei din PSD au coborat nivelul si din punctul meu de vedere au facut foarte bine.Altfel nimeni nu ii baga in seama.Si se stie ,din istorie ca armele le alegi in functie de adversar.PNL-ul ar trebuie sa faca orice numai sa nu atace colegi din opozitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.