Cazul Puigdemont și dreptul la apărare

0
407

Pentru Carles Puigdemont a început numărătoarea inversă după ce mandatul european de arestare a ajuns la Bruxelles. Dacă îl va contesta, procedura ar putea dura până anul viitor.

Carles Puigdemont nu se va ascunde de poliţia belgiană. Avocatul lui, Paul Bekaert, a explicat încă înainte ca mandatul să ajungă la Bruxelles, că Puigdemont se va preda sau că „poliţia va veni şi îl va aresta”. Nu este însă obligatorie menţinerea în arest a liderului catalan, el poate fi eliberat condiţionat sau pe cauţiune. În orice caz, a început numărătoarea inversă în lupta lui împotrivă extrădării către Spania, luptă care ar putea dura până în luna februarie a anului viitor.

Proces tehnic

În principiu, mandatul european de arestare este un proces tehnic menit a depolitiza extrădarea cetăţenilor comunitari. Chestiunea se reglementează la nivelul reprezentanţilor justiţiei, fără a mai fi necesară intervenţia diplomaţilor sau a membrilor guvernului din ţara în care se află persoana căutată. Imediat după ce mandatul, tradus oficial, ajunge la tribunalul de resort, judecătorul îi verifică valabilitatea după anumite criterii formale.

Dacă mandatul este emis în baza unei fapte culpabile în ambele state comunitare sau dacă figurează pe lista cu 32 de infracţiuni care implică extrădarea automată, verificarea juridică devine o formalitate. În Spania, Puigdemont este acuzat de rebeliune, secesiune şi deturnare de fonduri publice. Dacă delictele respective au o greutate comparabilă în dreptul belgian, atunci extrădarea lui Puigdemont în Spania ar putea fi decisă rapid.

Imediat după ce prima instanţă va constata valabilitatea mandatului de arestare şi va ordona extrădarea, politicianul catalan va avea dreptul să conteste decizia. Va fi obligat să aducă argumente şi de aici va începe partea mai complicată, juridic şi politic, a întregului proces.

Sunt încălcate drepturile fundamentale ale lui Puigdemont?

Sediul reprezentanţei catalane în BruxellesSediul reprezentanţei catalane în Bruxelles

Apărarea este convinsă că Puigdemont nu va beneficia de un proces corect în Spania. În plus, acţiunea intentată de Madrid este motivată politic şi încalcă drepturile fundamentale ale politicianului, după cum susţin avocaţii.

Argumentele vor fi însă dificil de dovedit în instanţă, crede Prof. Anne Weyemberg de la Université libre de Bruxelles. Mandatul european de arestare se bazează pe „încrederea reciprocă în sistemele de drept, pentru că toţi sunt subordonaţi Curţii Europene de Justiţie şi Curţii Europene pentru Drepturile Omului”. Se merge pe ideea că „drepturile fundamentale sunt respectate şi că extrădarea nu poate fi respinsă decât dacă există un pericol concret”. Acest pericol va trebui prezentat de avocatul lui Puigdemont, „ceea ce nu este deloc uşor”.

Mai mult, pe Deutsche Welle

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.