Cioloș, mesaj disperat pentru PSDragnea: Nu distrugeți credibilitatea României în UE!

0
1678

”România ar trebui să fie azi cu motoarele turate pentru a juca un rol important în negocierile europene vitale şi pentru ţara noastră. În schimb, prim-miniştrii şi miniştrii coaliţiei, de un an merg pe rând la Bruxelles pentru a da explicaţii pentru legile justiţiei. Al treilea premier al guvernului României din ultimele 13 luni îşi începe mandatul cu pregătirea unei vizite la Bruxelles pentru a-i convinge pe oficialii europeni că atacul la legile justiţiei, pentru care au ieşit în stradă zeci şi sute de mii de oameni în ultimul an, nu este unul nociv.

Dacă această majoritate politică ar fi guvernat într-adevăr în interesul românilor, cu adevărat pentru bunăstarea lor aici, în ţară, şi nu în pribegie prin alte state europene, încercând să valorifice cât mai bine statutul de membru al UE, altele ar fi trebuit să fie azi priorităţile pe agenda de discuţie cu Comisia Europeană. Dezbaterile despre reforme instituţionale la nivel european sunt în toi. După intrarea în funcţie a noului guvern german, motorul franco-german va funcţiona din nou la turaţie maximă. Se vor intensifica în spaţiul public dezbaterile privind propunerile de reformă instituţională vizând întărirea zonei euro, privind politica de apărare la nivel european, domenii care vizează direct şi interesele României.

În astfel de discuţii, pentru a conta nu e suficient să ai un anumit număr de voturi în Consiliul UE sau în Parlamentul european. Trebuie să ai idei clar definite care să poată intra în zona de compromis a celorlalţi şi să ai şi o poziţie care să-ţi permită să susţii şi să negociezi acele idei. Cum spuneam mai sus, „alinierea stelelor“ face ca România să îndeplinească cea de-a doua condiţie fără să fi făcut vreun efort, pur şi simplu pentru că-i vine rândul la asigurarea presedinţiei rotative semestriale a Consiliului UE în primul semestru 2019, pentru prima dată de când a aderat la UE. Următoarea astfel de oportunitate va reapărea cel mai probabil nu mai devreme de 10-12 ani.

Ideile cu siguranţă există în spaţiul intelectual, profesional, politic românesc. Trebuie doar ca cineva să scoată la lumină acele idei şi să le ducă în spaţiul de discuţie european. Din punctul meu de vedere, după ce în activitatea mea profesională am „trăit” în direct cel puţin 12 preşedinţii rotative ale Consiliului UE (ca fost ministru şi ca fost comisar european) cred că rolul pe care trebuie să-l joace guvernul în acest proces nu poate fi înlocuit de nicio altă instituţie sau organizaţie.

Dacă România rămâne în faza de scuze şi justificări sau umflare în pene în jurul subiectului justiţiei şi a statului de drept, dacă România va fi în situaţia de a merge la Bruxelles şi în alte capitale europene în defensivă, pentru a justifica modificări ale legilor justiţiei care sunt clar percepute de cea mai mare parte a partenerilor noştri la fel cum sunt percepute de o parte a societăţii româneşti, ca fiind ostile statului de drept, ne vom mina orice credibilitate ca stat membru în acest proces. Preşedintele, singur, nu poate să compenseze lipsa de credibilitate, de idei şi de seriozitate a unui guvern. Ne trebuie multă înţelepciune, optimism, idei şi mobilizare pentru ca după Presedinţia română a Consiliului UE să rămână ceva bun. Sper să le găsim pe toate măcar pentru a avea sufletul împăcat că fiecare dintre noi a făcut ce a ţinut de noi.”

Dacian Cioloș/Adevărul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.