Cum să vă feriți de virusul ”fake news”. Ce riscă România dacă și internetul devine măciucă roșie

0
1481
Dacă vreți să nu deveniți uneltele Ciumei Roșii, aveți grijă ce citiți pe Facebook, pe cine distribuiți, cine se află în spatele unor articole publicate pe site-uri obscure/bloguri făcute special pentru a vă manipula prin celebra metodă ”fake news” (știri false).
Citiți doar surse probate în timp, în care aveți încredere, care v-au demonstrat că nu fac un joc perfid în avantajul sau dezavantajul cuiva. Izolați sursele toxice și anunțați-vă și prietenii despre ele. Întrebați-vă mereu cui folosește o campanie mediatică. Vedeți dacă subiectele sunt tratate echilibrat, cu ”pro” și ”contra”, dacă sunt citați experți independenți, ce spune și partea acuzată, cum e în alte țări. Faceți-vă propriul ghid de protecție, lista cu numele și titlurile de surse credibile. Nu ezitați să vă puneți întrebări proprii.
În general, și pe Facebook există așa-numiții ”agenți în rețea”. Unii pe față, alții cu identitate ascunsă. Toți fac echipă pentru a răspândi idei prin care intoxica mințile oamenilor, pe placul răsăritului și anti-Occident. Exemple de astfel de campanii, în România: ”statul paralel”, ”justiția, DNA, serviciile fac abuzuri împotriva politicienilor”, ”cei care susțin România pe axa UE-SUA-NATO sunt plătiți de Soroș”, ”vor să ne răpească suveranitatea națională”, ”suntem colonia Occidentului” (oare colonia Rusiei o fi mai bine?!), ”Iohannis e mut și ficus”, ”ungurii vor să ne ia Ardealul”, ”Ce, DNA egal Kovesi?”, ”suntem popor ortodox”, ”Nu, homosexualilor!”, ”Dacii i-au cucerit pe romani, nu invers” etc etc..
Lista e mai lungă, le-am trecut pe cele mai înveninate și mai răspândite. Atenție, cei ce le vântură ”în rețea” s-o pricep s-o facă foarte bine! Folosesc argumente scoase din context, comparații forțate, lucruri pe care nu mai ai timp să le verifici, pentru ca la final să-ți rămână măcar o mică îndoială și să te întrebi, de exemplu: ”Stai, domnule, dar ce-i așa rău să facem un referendum pentru definirea familiei în Constituție?”. 
Scopul manipulatorilor ”fake news” e simplu și foarte clar: să inducă în conștiința opiniei publice concluzia că, în general, cam tot ce vine dinspre Occident, ”de la străini”, e rău, ne denaturează ”ființa națională, tradițiile, istoria”. Apoi, să folosească subiecte cu potențial de conflict (”ungurii vor să ne ia Ardealul”) ca să provoace tensiuni interne incontrolabile.
Ați înțeles, desigur, și cui folosește așa ceva. Nu mai e niciun secret că Rusia a devenit expertă în folosirea ”fake news” pentru a slăbi încrederea europenilor în UE și a americanilor în ”establishment-ul politic” (partidele clasice). Cazul independenței Catalunyei este cât se poate de relevant; experții informatici au dovedit că presa subordonată Kremlinului a vânturat la greu pe rețelele de socializare idei despre ”Spania abuzivă”, ceea ce a potențat dorința de secesiune a catalanilor dincolo de limite rezonabile.
România nu face excepție de la acest atac de tip nou. Rezultatul se vede la urne și apoi la guvernare. Scandalul Oxford Analytica a scos la iveală că virusul ”fake news” a fost folosit și în alegerile din 2016, câștigate la scor de PSDragnea.
Iar acesta, odată ajuns la guvernare, a întărit intoxicația mediatică din campanie prin măsuri populiste (măriri de salarii, de pensii, ajutoare -toate fără acoperire în bani, pe datorie). Scopul principal era și rămâne acela de a camufla sau a slăbi interesul societății pentru operațiunile politice privind atacul la statul de drept. Adică, la Occident.
Consecința unei astfel de ”strategii” e clară: golirea în continuare a României, prin emigrare masivă, și ocuparea țării de către un regim oligarhic, pe placul axei Rusia-Turcia-China. Sigur, se poate trăi și așa, nu dispărem de pe fața pământului peste noapte. Dar cine vrea cu adevărat să afle adevărul despre o astfel de viață ar fi bine să vadă și cum trăiește un chinez de rând. Apoi să se întrebe dacă și-ar dori și el să trăiască la fel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.