Emilian Isailă: De ce n-o poate respinge Iohannis pe Vasilica Dăncilă

1
6415

”Trebuie observat ca presedintele a jucat. Nu a acceptat nominalizarea premierului interimar care a venit dinspre PSD, respectiv controversatul senator Paul Stanescu, fost sef al Consilului Judetean Olt, numindu-l pe Mihai Fifor, cel care a detinut portofoliul Ministerului Apararii in Guvernul Tudose.

Exista o mare asteptare din partea votantilor lui Klaus Iohannis in legatura cu stoparea guvernarii PSD si alungarea acestui partid in opozitie. Se vorbeste mult despre alegeri anticipate. Liderul PNL Ludovic Orban a declarat ca aceasta formula ar fi cea mai buna pentru a scoate Romania din criza generata de social-democrati.

In opinia mea, Iohannis va respecta regulile jocului, iar daca Liviu Dragnea se duce la consultarile de la Cotroceni cu dovada ca alianta PSD-ALDE detine in continuare majoritatea in Parlamentul Romaniei, presedintele Romaniei nu are cum sa nu accepte nominalizarea venita de la social-democrati.

Daca liderii partidelor de opozitie reusesc sa faca o alianta in mai putin de 24 de ore si se duc la Cotroceni cu o propunere de premier, atunci cred ca Iohannis le va oferi celor din opozitie posibilitatea sa treaca un guvern fara PSD. Pentru ca o astfel de situatie sa poata deveni realitate, e nevoie de sprijinul UDMR. Din pacate, un astfel de sprijin e dificil de obtinut de catre PNL si USR din cauza faptului ca Liviu Dragnea are o relatie privilegiata cu premierul maghiar Viktor Orban care, la randul lui, are parghii sa-l influenteze pe Kelemen Hunor, presedintele UDMR.

O alta posibilitate pe care o au partidele de opozitie e incercarea de a atrage de partea PNL, USR, si PMP a parlamentarilor ALDE. Aici, Ludovic Orban, liderul PNL, ar trebui sa dea dovada de o capacitate de negociere iesita din comun, de disponibilitate la compromis pentru a reusi sa-i atraga de partea sa pe cei din ALDE. Dar, in opinia mea, sansele sunt mici.

De aceea, e foarte posibil ca presedintele Klaus Iohannis sa nu detina o solutie magica prin care sa scape de PSD de la guvernare asa cum isi doresc multi dintre sustinatorii domniei sale.”

Emilia Isailă, Ziare.com

1 COMENTARIU

  1. Emilia, ce îl împiedica pe KWJOHANNIS să desemneze un alt prim-ministru, reprezentant al majorității, dar care să fie mult mai calificat pentru aceasta? Mulțumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.