EXCLUSIV: Guvernul ia și din salariile bolnavilor de cancer!

4
2304

Ne pare rău doamnă, trebuie să vă oprim o treime din salariul pe concediul medical, așa scrie în Ordonanța 3/2018, pe care tocmai am primit-o spre aplicare”.

Vestea a picat ca o lovitură în moalele capului pentru profesoara aflată în concediu medical, după o operație de extirpare a tumorii maligne. Trecuse cu bine de intervenție, după luni de chin și cheltuieli imense făcute în spital, cu tratamente, medicație, hrană etc.. Iar acum, când spera să se liniștească și să ducă o viață cu mai puține griji după 30 de ani de muncă în folosul statului, iată că primește o nouă lovitură de la viață.

Autor, cunoscut: Guvernul României. Bolnavii de cancer aveau dreptul la salariul întreg pe durata concediului medical. Lucru firesc, dată fiind gravitatea situației și nevoia de minim ajutor din partea statului, în condițiile în care și-așa pacienții suportă din buzunarul lor o mulțime de costuri ce ar fi trebui să cadă în sarcina statului.

Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical (BNS), a semnalat gravitatea situației încă de săptămâna trecută. ”Noi am făcut atunci o analiză foarte aplicată a impactului absolut devastator pe care îl are această așa-zisă revoluție fiscală asupra veniturilor reale ale angajaților, inclusiv în privința celor aflați în concediu medical”, declară liderul sindical.

Într-adevăr, analiza BNS pe care o puteți citi integral AICI scrie următoarele, la punctul 7:

”Și pentru că acest Guvern funcționează după regula – nimic nu se dă fără a se lua ceva în schimb – proiectul de OUG conține un set de măsuri ce vizează persoanele aflate în concediu medical, salariați sau șomeri, precum și persoane asigurate voluntar pentru concedii și indemnizații și persoanele aflate în concediu de maternitate. În acest moment cele 3 categorii sociale plătesc CAS la o bază fixă, indiferent de nivelul indemnizației, respectiv 35% din câștigul salarial mediu brut pe economie. Modificarea introdusă prin acest proiect urmărește ca aceste categorii sa plătească CAS la întreg venitul realizat. În cazul șomerilor aflați în concediu medical și a persoanelor în concediu de maternitate se introduce și precizarea că CAS se suportă din indemnizația de sănătate (indemnizația primită pe durata concediului medical), până în prezent CAS era suportat din bugetul de șomaj,  respectiv din fondul pentru concedii și indemnizații. Sunt dezavantajați toți salariații aflați în concediu medical, un salariat care câștigă la nivelul salariului minim pierde aprox 3% din salariul net prin introducerea acestei măsuri, pierderea de venit net se accentuează în special în cazul salariilor peste medie. Pentru salariații aflați în concediu medical și care câștigă la nivelul salariului mediu, pierderea de venit net este de aprox 10%. În cazul șomerilor, deși suma aferentă CAS de plată este mai mică, faptul că va fi suportată din indemnizația primită de șomer, va afecta suma netă rămasă la dispoziția șomerului aflat în concediu medical, care oricum este foarte mică.”

Tocmai de aceea, Ordonanța 3/2018 este una scandaloasă și vine pe fondul nevoii de bani a unui guvern ce caută să stoarcă bani din piatră seacă urmare a promisiunilor populiste fără acoperire.

Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, spune că a semnalat de la bun început situația ministrului Muncii Lia Olguța Vasilescu: ”Noi am tras un mare semnal de alarmă, pentru că este o tragedie să iei din banii de concediu medical. Doamna Vasilescu ne-a spus însă că salariile nu vor scădea. Iată, ați prezentat și dvs. realitatea dură din buzunarele oamenilor. Din păcate, acest haos fiscal îi va afecta o jumătate de an, timp în care salariile vor fi diminuate cu un procent calculat în funcție de salariul mediu pe ultimele șase luni ale fiecărui salariat.”, declară Hossu.

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților a anunțat deja că îi va cere Ministrului Sănătății să facă lumină în acest caz:

”Este revoltător! Se pare că așa este. Am rugat consilierii mei să facă o evaluare a situației legate de tăierea banilor pentru concediile medicale ale bolnavilor de cancer și vă voi comunica rezultatul. Mai ales că astăzi, la ora 16.00, am o întrevedere cu doamna Pintea, noul ministru al Sănătății, și voi aborda și acest subiect ce se anunță scandalos.”

Ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu este și-așa în centrul acuzațiilor privind scăderea venitului real al salariaților urmare a ”revoluției fiscale” a guvernării PSD-ALDE și după ce, săptămâna trecută, mai multe cadre didactice cu normă fracționată au dezvăluit că trebuie să aducă bani de-acasă pentru plata contribuțiilor sociale, potrivit noilor reglementări.

”E un haos complet în sistem, după aplicarea așa-zisei revoluții fiscale. Nu-mi dau seama dacă e vorba despre o decizie clară privind tăierea concediilor medicale sau pur și simplu de o nesincronizare între datele trimise de la Ministerul Educației și cele din teritoriu. Știți că, mai nou, ștatele de plată a salariilor se fac direct la minister și înainte erau apanajul autorităților locale. E posibil să fie o nesincronizare. Recunosc, am citit de mai multe ori acea Ordonanță 3/2018 și nu am descoperit o prevedere privind tăierea banilor pentru concediile medicale ale bolnavilor de cancer, dar dacă aveți deja o situație concretă înseamnă că decizia a venit de la Ministerul Educației.”, a declarat Sorin Dragne, președinte FSLI sector 3.

 

4 COMENTARII

  1. Hm pai si unde sunt protestele?? Unde sunt grevele generale?? Nu se intampla nimic, pentru ca toti sunt in buzunarul PSD!! Au anuntat prin decembrie ca vin la un protest, au aparut 50 de oameni, o gluma!! Banii sunt deja pierduti pentru o perioada, de stres nu mai zic si totusi stau si rabda… halal lideri sindicali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.