Hagi, președinte? George Weah (AC Milan) va conduce Liberia

0
718

În vremurile de groază ale regimului Iliescu&PSD, lumea striga pe stradă ”Hagi, președinte!”, disperată că România s-a întors în comunism după furtul Revoluției din decembrie 1989. Hagi n-a candidat, dar a făcut-o în schimb un alt mare jucător de fotbal din perioada aceea.

George Weah va fi noul președinte al Liberiei, după ce a câștigat alegerile din țara sa natală. În al doilea tur de scrutin, Weah a obținut 596.000 de voturi, 38,4% din total. Mai mult de două milioane de liberieni s-au deplasat la urne în a doua rundă a alegerilor prezidențiale, la care a participat și fostul mare jucător al echipei italiene de fotbal AC Milan – candidat al Congresului pentru schimbare democratică (CCD)-, și actualul vicepreședinte Joseph Boakai.

George Weah este singurul fotbalist african care a obținut Balonul de Aur (1995).

Un total de 20 de candidați au concurat marți în prima rundă a scrutinului în urma căruia va fi ales viitorul președinte liberian, acesta urmând a fi și primul transfer democratic al puterii în Liberia în ultimii peste 70 de ani.

Din 2005, funcția a fost deținută de Ellen Johnson Sirleaf, prima femeie aleasă președinte al unui stat african. Pentru activitatea sa în sprijinul drepturilor femeilor, aceasta a fost distinsă, la 10 decembrie 2011, cu Premiul Nobel pentru Pace, alături de conaționala sa, Leymah Gbowee, și de jurnalista Tawakel Karman, din Yemen, potrivit Agerpres. La 16 ianuarie 2012 a fost învestită pentru cel de-al doilea său mandat la conducerea țării. La 12 septembrie 2013, i s-a acordat Premiul Indira Ghandi de către președintele Indiei, Pranab Mukherjee. În 2014, a figurat pe locul 70 în topul celor mai puternice femei din lume, alcătuit de revista Forbes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.