Marea Evadare! Plecări masive din România pe segmentul 40-49 de ani. Cine stinge lumina?

0
1854

Protestele #Rezist sunt în sine o dovadă că România merge într-o direcție greșită. În ultimul an, tot mai mulți tineri au decis să renunțe la lupta cu un sistem profund corupt, dar tendința se mută și către alte grupe de vârstă care nu erau ”favorite” la emigrare. O interesantă și documentată analiză Hotnews arată o tendință accentuată de ”evadare” în rândul populației mature, oameni ”realizați”, cu o stare materială bună și cu loc de muncă stabil. Situația se anunță îngrijorătoare și pentru cei ce rămân în țară, în perspectiva sucombării sistemului public de pensii afectat și de scăderea masivă a natalității. Statistica folosește cifre oficiale și face comparația între anii 2008 și 2016. Iată câteva date clare:

  • Scade ponderea celor din grupa de varsta 30-34 ani care emigreaza temporar si creste ponderea celor cu varsta intre 40-44 ani
  • Viteza cu care creste ponderea romanilor din grupa de varsta 45-49 de ani este in crestere accentuata, la fel ca si a celor din grupa 50-55 ani.
  • Tinerii de 20-24 de ani sunt in categoria cu cel mai mare apetit de plecare dar se dubleaza ponderea seniorilor (65 -70 de ani) care pleaca

In conditiile in care noi nu putem importa straini (cum face Polonia cu ucrainenii, si inca cu mare succes), iar Romania imbatraneste accelerat, ceea ce va impune programe electorale dedicate varstincilor ( bazate pe cheltuieli sociale crescute- pensii, ingrijire medicala samd), sperantele nu sunt deloc roz.

In turism ne zbatem cu una din cele mai mari nevoi de personal. Nu mai sunt femei de serviciu suficiente, spune un antreprenor.

Romanii fac tot mai putini copii pentru ca inainte de a-i concepe, vor sa fie siguri ca au o situatie materiala/financiara care sa le permita o buna educatie si crestere. De multe ori tot astepand sa aiba suficienti bani, cei doi posibili parinti constata ca anii trec si ca deven prea batrani pentru a mai aduce pe lume un nou copil. Cert e (confirmat statistic) ca mamele nasc la varste tot mai inaintate, fenomen care nu se intampla doar in Romania. Toata Europa imbatraneste, dar Romania „incarunteste” mai rapid. Iar asta ne va afecta tuturor buzunarele, pe termen mediu si lung.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.