Mesaj dur pentru rectorii pro-”pamblică”: Ați distrus învățământul superior! CNR – o toxină

0
1693

Profesorul Marian Preda (fost șef al Comisiei pentru Analiza Riscurilor Sociale și Demografice – pe care a condus-o ca independent, neplătit, în vremea mandatului lui Traian Băsescu, actualmente profesor la Facultatea de Sociologie a Universității București) a salutat pe contul său de Facebook decizia rectorilor Universității București (UB) și al Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca (UBB) de a se delimita public de numirea lui Valentin Popa (foto dreapta) ca ministru al Educației. Acesta a fost subiectul multor acuzații în spațiul public legate de felul agramat în care se exprimă. Imediat, rectorii UB și UBB, Mircea Dumitru și respectiv Ioan Aurel Pop, au reacționat dur. Universitatea București, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, Universitatea de Vest Timișoara și Universitatea ”Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu nu au semnat lista de susținere pentru noul ministru al Educației, zis și ”ministrul-pamblică”. Iar Marian Preda și-a felicitat colegii care au apărat onoarea învățământului superior românesc:

”Îi felicit pe prietenii mei Mircea Dumitru și Ioan Aurel Pop, rectorii UB și UBB, pentru pozițiile publice exprimate ieri în legătură cu noul ministru al educației și cu lista obedienței și aservirii politice a 44 de universități din România. Încă o dată am fost mândru că fac parte din instituția liberă, independentă politic, numită Universitatea din București și sunt onorat că suntem alături, în Consorțiul Universitaria, de UBB, UAIC și UVT.

În partea cealaltă, 44 de semnături, nume cunoscute și nume necunoscute, o majoritate cantitativă clară a membrilor ”celebrului” Consiliu Național al Rectorilor (CNR), instituție egalitară, anti-meritocratică, o mediocrație vasalizată politic de PSD-ALDE și condusă de parlamentari care sunt controlați politic și care, la rândul lor, controlează prin pârghii politice și financiare aproape toate universitățile mici și medii și unele dintre cele mari din zonele ingineriei și medicinei. 

Universitățile unei țări libere trebuie să fie autonome, independente politic! Dacă și ele sunt confiscate politic și ideologic, cine mai apără valorile etice, democrația, piața liberă, societatea deschisă, libertatea, adevărul, justiția socială, cine mai promovează performanța, meritul, creativitatea, excelența?

Toate acestea sunt vândute de majoritatea politizată a membrilor CNR pentru câțiva arginți în plus la buget pe care li-i promit politrucii semidocți și, până la urmă, nici măcar nu li-i dau. Anul trecut același grup din fruntea CNR îl apăra pe Tudose și mă acuza pe mine că exagerez când spun că guvernul confiscă banii din soldurile universităților pe care le obligă să-și plătească singure sumele uriașe prevăzute de Legea 85 pe care ar fi trebuit să le plătească, potrivit legii, ministerul educației. Ce au realizat ei prin solidarizarea cu Tudose și Pop?

Ce au realizat pentru mediul universitar în atâția ani rectorii-politicieni prin intrarea în politică? Nimic, absolut nimic. Finanțarea pe student este în continuare rușinos de mică și suntem obligați să lucrăm, in detrimentul calității, cu serii mari la licență și master, finanțarea posturilor de cercetare în universități nu există, nu s-au despărțit rutele de promovare și de angajare așa că avem tot concursuri ridicole cu un singur candidat/loc, banii de investiții sunt puțini și acordați preferențial, netransparent, clasificarea se tot amână ca și evaluarea școlilor doctorale, fabricile de diplome private sunt tot acolo și la fel minusculele universități locale de stat (un fel de școli profesionale la fără frecvență cu diplome de licență și master) sunt ținute în viață pe perfuzii financiare de minister, autonomia reală față de minister a scăzut continuu. Asta a produs CNR. 

Prin subordonarea celor mai mulți dintre șefii săi și a unei majorități a membrilor față de interesele partidelor politice și liderilor lor centrali sau locali, prin numărul mare de universități minuscule reprezentate cu vot egal cu al marilor universități, CNR este o instituție toxică pentru interesele legitime ale învățământului superior din România, pentru interesele României. Ea trebuie, de aceea, ori reformată prin introducerea votului proporțional și prin depolitizarea conducerii ori desființată și înlocuită cu consorții de universități care sa vorbească, fiecare, în numele propriilor valori și interese, în numele propriilor studenți, cercetători și profesori.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV. Mihnea Costoiu e omul cu lista de susținere a ”ministrului-pamblică”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.