Olguța Vasilescu, cu ochii pe fotoliul de prim-ministru

0
984

Al doilea conflict Dragnea – premier in mai putin de un an arunca iar PSD in criza. Confruntarea Dragnea – Tudose are azi un nou episod, sub privirile baronilor care isi doresc mai multa putere. Discutia pleaca insa de la o realitate diferita de conflictul anterior cu Grindeanu: acum, Liviu Dragnea nu mai are nici majoritatea parlamentara pentru a darima Guvernul si nici certitudinea ca Iohannis va numi un nou premier PSD. Gabriela Firea si Lia Olguta Vasilescu, aliate pina acum cu Dragnea, vad si ele oportunitatea momentului.

Ce e identic cu in vara lui 2017? Conflictul dintre presedintele partidului, Liviu Dragnea, care cere control total pe guvern, si premierul pus de partid, care nu vrea sa raspunda la toate comenzile (atunci Sorin Grindeanu, acum Mihai Tudose).

Ce e diferit fata de vara lui 2017? In primul rind, PSD nu mai raspunde ca in vara trecuta la comenzile lui Liviu Dragnea. De fapt, multi dintre puternicii baroni locali, cei care aduc voturi si bani la partid, s-au saturat de controlul strict al lui Liviu Dragnea in guvern si administratie (vor propriii lor secretari de stat, sefi de agentii guvernamentale etc).

In al doilea rind, Liviu Dragnea nu mai are, cel putin la acest moment, majoritatea parlamentara pentru schimbarea Guvernului in Parlament. Aceasta e marea vulnerabilitate a presedintelui PSD.

De fapt, acesta a fost marele atu pierdut de Dragnea. Vara trecuta, el a reusit sa convinga partidul ca schimbarea din mers a premierului e o optiune viabila politic si partidul, precum si ALDE, l-au urmat. De data asta insa, pierderea sprijinului multor baroni locali se traduce prin pierderea majoritatii in Parlament.

Cristian Pantazi, Hotnews

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.