Pace UK-EU. 60 de miliarde de euro pentru factura Brexit

0
427

Prim ministrul Marii Britanii, Theresa May, ar fi gata să accepte plata a 60 de miliarde de euro către Uniunea Europeană și recunoașterea statutului de rezident pentru cetățenii sosiți în Regatul Unit înainte de ieșirea din UE. Presa britanică scrie că aceste semnale sunt trimise prin emisari la Bruxelles în vederea deblocării negocierilor cu UE privind Brexit.

Potrivit duminicalului Sunday Times, premierul May dorește prin anunțarea acestei sume substanțiale să deschidă calea negocierii unui acord-comercial UK – UE post-Brexit în luna decembrie a acestui an.

Ziarul scrie că Oliver Robbins, consilierul premierului May pe probleme de Brexit, a primit semnale din partea oficialităților de la Bruxelles că ar fi suficientă „o singură propoziție în scris” din partea guvernului britanic care să confirme acceptarea plății așa numitelor „resturi de lichidat” (RAL), precum și contribuția la pensiile eurodeputaților și la bugetul de ajutor internațional.

Premierul a oferit deja plata unei sume de circa 20 de miliarde de euro, dar negociatorii UE consideră că mai sunt necesare 32 de miliarde de euro RAL și încă alte 10 miliarde constituind alte datorii ale Marii Britanii către Uniune.

Totalul s-ar ridica la circa 62 de miliarde de euro, dar suma finală nu va fi stabilită decât la încheierea negocierilor, iar surse britanice consideră că o asemenea sumă devine nesemnificativă, comparată cu avantajele unei tranziții line după ieșirea Marii Britanii din UE, inclusiv printr-un acord comercial.

Premierul May are nevoie de un acord de principiu cu UE în vederea consolidării poziției sale politice în guvern și Partidul Conservator, al cărei lider este, poziție fragilizată după pierderea majorității absolute în parlament în alegerile din 8 iunie anul acesta.

Detalii, pe RFI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.