”Tolerarea minciunii deschide calea tiraniei”

0
1526

”Toată viața mea am încercat să ajung la o sinceritate absolută a exprimării și a spiritului. Eu consider că tolerarea minciunii este cea mai rea lepră a sufletului. Aș dori să am aceste cuvinte simple gravate pe piatra de mormânt: Dilexit veritatem (A iubit adevărul).”

Acesta este o parte din testamentul lui Marc Bloch, marele istoric francez. A luptat în ambele războaie, a fost lider al Rezistenței, arestat, torturat și executat de Gestapo. Mesajul său este una dintre cele mai frumoase cântări dedicate Adevărului scrise vreodată. În ultima sa carte ”Ciudata înfrîngere”, scrisă între iulie și septembrie 1940, imediat după ocupația fulger a Franței de către trupele lui Hitler, Bloch a explicat cauzelor înfrângerii franceze, a vorbit despre cum a fost marea Franță cucerită fără luptă, despre slăbiciunea spiritului care induce în eroare și amăgește să accepte inacceptabilul. Despre lașitate și mai ales despre acceptarea colectivă a minciunii. O carte ce descrie mecanismele înșelătoare care fac o societate răsfățată să renunțe la luptă.

Înainte de a muri, March Bloch a avertizat despre vina de a nu apăra moștenirea bătrânilor. Este un mesaj pentru toți europenii și liderii săi. Că acceptarea minciunii ca rău minor, pentru a evita conflictele și de dragul unei presupuse păci, este echivalentă cu a da o țară ca Franța pe mâna lui Hitler fără luptă.

Hermann Tertsch, ABC

(foto principal: dedona.wordpress.com)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.