Un ”fake news” anti-#Rezist. Gelu Vișan, baronul Facebook

3
20093

Dezvăluiri uluitoare: ”Se pregătesc VIOLENȚELE pentru 20 ianuarie”. Cum arată PLANUL

Până Pe 20 Ianuarie Inclusiv vor începe provocările și Violențele; grupuri paramilitare se organizează pentru a ataca Parlamentul, Guvernul, Curtea Constituțională și alte instituții, conform unui plan foarte bine stabilit. Sint aduși gratuit din toată țara, cazare gratuită, masă gratuită, se distribuie milioane de flayere.

Toate acestea vor culmina cu Violențele din 20 Ianuarie, despre care am scris. Astăzi, au sărit toți să-l facă pe Mălin Bot nebun; Fals: ieri, până seara târziu a fost o întâlnire a organizatorilor din 20 Ianuarie, în care s-au stabilit responsabilități. Rolul lui Mălin Bot de azi a fost să testeze reacția Jandarmeriei, dar și să creeze un curent Anti-Jandarmerie în rândul protestatarilor și forțelor paramilitare din 20 Ianuarie; și e doar începutul.

Celor care încă mai au chef să mă înjure sau să mă persifleze, le spun că am postat încă din 02 Ianuarie pentru a devoala un plan vechi. Sunt unii care au vrut dovezi; e doar începutul.

Din păcate, Partidele de guvernământ și opoziția au cu totul alte treburi. Tudose, la ordin, vrea să-i ia locul lui Dragnea, iar Opoziția prinde fluturi. In acest timp, cei care au făcut înțelegerea Coridorului, își văd nestingheriți de treabă: își urmează Planul.

Fac încă odată apel la Conducerea PSD să-i solicite domnului Tudose, prietenul Protestatarilor, dar și doamnei Firea să ceară ca organizatorii mitingului din 20 Ianuarie, pentru că de dara aceasta organizatorii sunt cunoscuți, să ceară autorizație pentru miting.

Tudose sigur nu o va face, pentru că este și el parte a Planului, alături de Iohannis; iar Opoziția prinde fluturi… (Gelu Visan)

Mesajul de mai sus e caz-școală de ”fake news”. Adică, fenomenul care a îngrozit America și Europa și care e considerat arma forte a Rusiei în acțiunea ei de destabilizare a Occidentului. Nu întâmplător, Franța și Germania au anunțat măsuri legale pentru anihilarea acestei campanii de propagandă mincinoasă, iar în SUA e în plină desfășurare o anchetă oficială despre rolul Rusiei în victoria lui Donald Trump în alegeri. În plus, cartierul general al Facebook (în frunte cu președintele și fondatorul companiei Mark Zuckerberg) a anunțat ca obiectiv prioritar combaterea dură a acestui fenomen de manipulare mediatică.

Să revenim la oile noastre mioritice. De ce e exemplul de mai sus un caz de ”fake news”? Pentru că folosește rețeta clasică de manipulare. Cineva cu interes personal sau de grup (Gelu Vișan, prieten cu persoane implicate în anchete oficiale de corupție, din acest motiv personaj cu discurs anti-justiție, utilizator al unor etichete repetitive gen ”stat paralel”, ”Soroș”, ”binom”, ”ambasade” etc.) postează pe Facebook un text plin de invenții neverificabile. Bunăoară, afirmația:

Până Pe 20 Ianuarie Inclusiv vor începe provocările și Violențele; grupuri paramilitare se organizează pentru a ataca Parlamentul, Guvernul, Curtea Constituțională și alte instituții, conform unui plan foarte bine stabilit. Sint aduși gratuit din toată țara, cazare gratuită, masă gratuită, se distribuie milioane de flayere. Toate acestea vor culmina cu Violențele din 20 Ianuarie, despre care am scris.

Care e proba că ”grupuri paramilitare se organizează pentru a ataca Parlamentul, Guvernul, Curtea Constituțională și alte instituții, conform unui plan foarte bine stabilit”? Niciuna. Orice jurnalist știe că în fraza următoare unei dezvăluiri urmează imediat dovada (documente, înregistrări, martori). Evident, afirmațiile autorului nu sunt însoțite de nicio susținere. Dar pentru cei neobișnuiți să decripteze astfel mesajele, rămâne valabilă ”dezvăluirea”. Măcar unii dintre ei vor avea impresia că ”e ceva, totuși…”!

Pasul doi, după ce au scris textul manipulator, e ca autorii de ”fake news” să-l ”vânture” în rețea. Cum? Prin preluarea lui de către diverse conturi de Facebook fără personalitate clară (”Cristian Lumea in care traim”, în cazul de față), care să distribuie ”originalul” printre prietenii și urmăritorii ”distribuitorului”. Efectul? Măcar unii dintre ei vor mușca momeala, din cauză că nu au timp să verifice nici măcar sursa, darămite corectitudinea informațiilor. Mai mult, pentru a spori efectul ”dezvăluirii”, autorii sau distribuitorii pot atașa fie titluri incitante, fie poze șocante.

De ce am ales acest exemplu de ”fake news”? Pentru că a ajuns la mine pe o cale ”naturală”, aș spune. Interacțiunea din Facebook a permis ca informația să ajungă la o prietenă din lista mea, care s-a întrebat îngrijorată dacă chiar așa va fi cu ”violențele din 20 ianuarie”, căci ea nu știe ce să mai creadă!

I-am spus toate aceste lucruri într-un mesaj privat, dar mi-am dat seama că merită și alții să afle despre cum se propagă manipulările de tip ”fake news”. Apoi, i-am explicat cât de importantă e SURSA originală a informației sau CREDIBILITATEA celui care o redistribuie prin Facebook. Nu-i totuna ce spun Gelu Vișan&Cristian Lumea in care traim cu ce scriu Cătălin Tolontan&Gsp.ro. Sau Sputnik&Russia Today cu The Guardian&Washington Post.

Și revenim, iată, la aceeași chestiune gravă și deopotrivă fundamentală pentru o democrație sănătoasă: presa liberă. Dacă omul de rând și-ar face o selecție riguroasă de surse și autori care au dovedit de-a lungul timpului respect pentru cititor, nu interes politic sau de GIO (grup infracțional organizat), sigur că fenomentul ”fake news” n-ar face ravagii în România.

Însă valul acestei propagande nocive îmi pare acum aproape imposibil de oprit. Chiar nu văd cum pot cei de la Facebook să evite cazuri precum Gelu Vișan/Cristian Lumea in care traim. Până la urmă, oricine e liber să mintă sau să spună adevărul. Dacă alege să mintă pe Facebook, cum poți să-l oprești? Dar pe cel care distribuie acea minciună? Greu spre imposibil.

De aceea evoc din nou rolul imens al jurnalismului de calitate. E cea mai sigură măsură de protecție pentru ”fake news”.

 

3 COMENTARII

  1. Personal voi avea mare grija in 20. Sunt exact instigatorii de care vorbea gica asta care vor incerca sa deturneze protestul inspre violenta tocmai pentru a avea apoi argument sa nu ne mai permita alte intalniri. Eu zic grija mare…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.