Un mesaj clar despre protestul medicilor de familie

0
13457

Infect comportamentul Ciumei Roșii și legat de criza din sistemul sanitar! Incredibil cum manipulează mediatic scandalul izbucnit recent între medicii de familie și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) – o știți, cea care ne oprește contribuții ca să ne ofere în schimb sănătate tot pe banii noștri, care fură milioane din banii asiguraților (vezi recentele scandaluri cu decontări fictive) și care nu garantează pacienților dreptul la sănătate scris negru pe alb în Constituția României!

Medicii de familie sunt puși la zid pentru că nu mai suportă dictatura acestei CNAS. Sistemul securistic care a permis tragedii precum HexiPharma sau Mihai Lucan-Cluj încearcă să dirijeze nemulțumirea populației spre medicii de familie. Astfel, pacientul poate avea contact direct cu cel pe care să-l facă vinovat de starea cancerigenă a Sănătății românești de azi; la îmbuibații CNAS, omul de rând nu va ajunge niciodată.

Am citit cu atenție o postare pe Facebook semnată de unul dintre medicii de familie, pe care nici măcar nu-l cunosc. Nu pretind că în textul său se regăsește adevărul absolut, dar am încredere că prezintă realitatea mai sincer decât o fac baronii CNAS, care adoptă aceeași strategie ca axa PSD-ALDE în atacul la statul de drept: aruncă cu mizerii exact înspre cei mai puțin vinovați. Redau mai jos mesajul integral semnat de Valentin Pantea:

Se vehiculeaza sute de milioane zilele astea si pot parea venituri incredibile. Nu sunt economist, dar sunt in mijlocul acestor cifre asa ca mi-e usor sa va explic. Voi folosi sume rotunjite ca sa fie mai usor de inteles.

Veniturile cabinetelor de medicina de familie se gasesc pe site-urile caselor de asigurari de sanatate. Nu sunt secrete. Le gasiti acolo pentru fiecare cabinet in contract cu CAS. Voi folosi exemplul personal.
Sa spunem ca venitul mediu al unui cabinet de medicina de familie este de 10.000/luna (100 milioane vechi, desi sunt multe cabinete in tara care au doar 6000 pe luna). Acesti bani NU reprezinta salariul medicului, ci banii cabinetului. O sa ziceti ca e tot aia, ei bine nu… Cabinetul primeste un tort… din el o felie consistenta se duce catre salariul asistentei, cu tot cu contributiile angajatului si angajatorului (2500 ron, deci 1/4 din tort). O alta parte se duce catre utilitati (2000 rata creditului pentru cabinet si rata creditului pentru aparatura, in medie 400 ron intretinerea cabinetului, 300 ron curentul – am centrala electrica si iarna costa, internet, telefon, program de calculator, firma de curatenie, firma de deratizare, firma de protectia muncii, contabil si cate ceva consumabile pe luna – detergenti, sapunuri, hartie, benzina, asigurare de malpraxis, cotizatie la colegiul medicilor, tipizatele cabinetului, cursuri – se mai duc la 1500 pe luna). 
Hai sa calculam: 10.000 – (2500+2000+400+300+1500) = 3300.
O sa ziceti: „pai si nu-i ajung 33 de milioane?”. Ba mi-ar ajunge, dar nici astia nu sunt banii mei. Asta e considerat profitul cabinetului. Aici intervine ANAF-ul (ca altfel nu mai plateam contabil) care vine si zice: 16% impozit pe profit + 5.5% sanatate (CFR-istul merge gratis cu trenul, copiii profesorilor au oarecare facilitati la facultate, dar personalul medical plateste CASS) + 10,5% pensie (unii colegi au optat pentru 24% pensie), deci 32% impozite – aproximativ 1100ron. In mare raman 2200 ron. Eu cu atat raman pe luna, multi colegi chiar cu mai putin.

Daca va intrebati ce e cu poza atasata… sunt fix 12,10 ron in poza, contravaloarea unei consultatii decontate cabinetului de MF. Faceti o regula de 3 simpla si veti vedea ca raman 2,7 ron pentru un consult… Daca v-ar tunde un frizer de 5 lei ati zice ca e prost si n-are clienti, dar ca medicul e platit cu 3 lei ca sa va consulte vi se pare normal?

N-am scris ca sa ma plang… eu am o multime de aparate si lucrez in plus, nu despre mine e vorba, ci despre medicina de familie si despre dezinformarea de zilele acestea. Cand cititi despre sute de milioane, amintiti-va ca un consult la medicul de familie e mai putin ca un tuns, mult mai putin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.