Vasilica-premier sau suspendarea? Ce să aleagă Iohannis?

0
3591

UPDATE: Președinte României a acceptat în urmă cu câteva minute s-o desemneze pe Vasilica Viorica Dăncilă candidat al coaliției PSD-ALDE la funcția de prim-ministru. Sunt 100% convins că a ales ce e mai bine pentru țară.

”Jucați, domnule președinte!”, i-a transmis Traian Băsescu lui Klaus Iohannis. O invitație adresată președintelui actual să nu accepte propunerea PSD-ALDE pentru funcția de premier (Vasilica Dăncilă) și să intre astfel în conflict deschis cu Dragnea&Tăriceanu.

Ce riscă președintele Iohannis dacă va intra în război deschis cu cei doi? Cred că le face un bine exact celor care au pornit atacul la statul de drept. De ce? Pentru că neacceptarea propunerii PSD-ALDE va duce la o nouă criză politică. Rațional vorbind, și nu pe calcule de imagine, numai de așa ceva nu are nevoie țara acum. Abia așteaptă televiziunile puterii să-l facă vinovat pe Iohannis pentru că a aruncat țara în criză. Nu va conta că PSD&ALDE au început-o. Va conta cine țipă mai tare. Vom fi din nou o țară sub asediu total. Cu consecințe chiar mai devastatoare decât până acum. Și cu nicio garanție că va exista un alt deznodământ. Iată de ce:

  • Liderii PSD-ALDE au anunțat deja că vor declanșa suspendarea lui Iohannis, dacă acesta nu desemnează omul propus de ei ca prim-ministru.
  • Suspendarea se face cu 50%+1 din voturi total parlamentari; simplu pentru PSD-ALDE (fără a mai pune la socoteală voturile UDMR, unii din PMP, minorități). Toți ajung la aproximativ 70%, deci Iohannis cam are soarta pecetluită.
  • În locul lui Iohannis, pe perioada suspendării sale, vine Tăriceanu. Acesta, ca președinte interimar, va desemna premierul dorit acum de coaliția PSD-ALDE (Vasilica Dăncilă, să spunem, dar poate fi și altul, inclusiv Dragnea!).
  • Odată instalat șeful guvernului dorit de ei, adversarii lui Iohannis pot renunța la referendumul pentru demiterea președintelui (ce se poate organiza după suspendarea sa în parlament). Își vor fi văzut sacii în căruță. Iar dacă vor modifica în parlament legile care stabilesc atribuțiile președintelui în sensul slăbirii puterilor sale constituționale, cu ce-i mai deranjează un președinte lipsit de putere?
  • Iohannis revine la Cotroceni slăbit de această experiență și va găsi exact acel guvern pe care azi e invitat să-l respingă. Practic, România va trece printr-o criză politică suplimentară, care la final nu va schimba nimic. Eventual, cota electorală a lui Iohannis va fi mai mare, iar cea a PSD-ALDE mai mică. Dar este acesta un motiv suficient pentru o astfel de aventură?

Nu mai pun la socoteală alte grozăvii, pe care le-ar putea face ”președintele Tăriceanu” odată instalat la Cotroceni. Știu că, emoțional și strict ca joc politic, unii își doresc ca Iohannis să-l imite pe Băsescu din 2012. Numai că actuala majoritate, prin comparație cu USL, pare ”chitită” să meargă până la capăt. Altfel n-am trăi ce trăim acum. USL mai era speriată de DNA, de UE, de SUA și de ambasade. Majoritatea PSD-ALDE am văzut deja că a întors complet spatele Occidentului. În plus, pe vremea suspendării lui Băsescu, Obama a trimis un emisar la București să dea cu pumnul în masă în fața cuplului Antonescu-Ponta. Azi, nu mai avem nicio garanție că Trump va face același lucru.

Prin urmare, deși mulți ne-am dori ca Iohannis să nu mai dea puterea executivă pe mâna ”Ciumei Roșii”, practic vorbind președintele e cumva condamnat să coabiteze ca până acum. Nu e vina lui, ci a felului în care au votat românii în alegerile parlamentare de acum un an. Majoritatea parlamentară solidă le permite lui Dragnea și Tăriceanu să calce totul în picioare. Inclusiv pe președinte. Iar după două mari crize politice interne, plus starea de tensiune continuă generată de atacul la statul de drept din parlament, România nu va câștiga nimic dintr-o criză și mai mare provocată de suspendarea lui Iohannis. Dimpotrivă.

P.S: Nu am încredere în mesajul lui Traian Băsescu, prin care îi cere lui Iohannis să nu accepte propunerea PSD-ALDE. Băsescu a trecut și el în barca lui Dragnea și Tăriceanu, din cauza anchetelor de corupție în care au fost implicați apropiații săi (în special, Elena Udrea). El nu-și dorește altceva decât ce-și doresc respectivii în materie de blocare a luptei anticorupție, dovadă atacurile continue la adresa lui Kovesi, Coldea&co. și prezența sa ca invitat permanent la o televiziune cu discurs anti-DNA și anti-Iohannis.

Tocmai de aceea, invitarea lui Iohannis să intre în război total cu Dragnea și Tăriceanu, ca idee a ”noului Băsescu”, nu-mi miroase bine. Îmi sună a capcană. Prin comportamentul său recent, fostul președinte arată că nu-și dorește un actual președinte tare pe picioare pentru menținerea forței justiției în fața tăvălugului mafiei penale transpartinice. Poate mă înșel… Tot ce vreau e ca Iohannis să cântărească foarte bine. E o decizie foarte grea. Dacă acceptă s-o desemneze pe Vasilica Dăncilă, va pierde din susținătorii actuali. Dacă n-o va accepta pe Vasilica, va pune gaz pe foc peste o țară și-așa incendiată. Grea alegere!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.